Matti Mattinen
Keittiöpäällikkö – TukipalvelutTyöniloa ilahduttamisesta – Jukis nauttii monipuolisesta työstään Keittiö Karpalon keittiöpäällikkönä
Keittiö Karpalon keittiöpäällikkönä tammikuusta 2020 toiminut Matti Mattinen, kutsumanimeltään Jukis, on energinen ja positiivinen moniosaaja. Kokin ja keittiöpäällikön tehtävien lisäksi hän hoitaa tarvittaessa myös hoitokotiemme kiinteistöhuollon tuuraukset. Elämäniloa Jukikselle tuottavat kotona lapset ja puoliso, sekä kaverit ja Elvis. Työssään hän iloitsee työtehtävien monipuolisuudesta, sekä ennen kaikkea muiden ilahduttamisesta arjessa.
Jukis valmistui rakennusmestariksi 90-luvun alussa. Sen jälkeen hän jatkoi insinööriopintoihin, mutta huomasi jatkuvasti olevansa mukana ravintoloiden saneerausprojekteissa. Kiinnostus ravintola-alaa kohtaan heräsi tätä kautta. Kokkikouluilmoituksen nähtyään Jukis päätti hakea opintopaikkaa ja sillä tiellä hän on edelleen – onnellisesti. Alanvaihdos avasi uuden maailman. – ”Rakastan ruokaa. Viihdyn silti paremmin pöydän työpuolella. Joskus on kiva olla asiakas, mutta ehkä olen vaan enemmän luotu palvelemaan.” Jukis toteaa.
Päiväkumpuun Jukis päätyi tuttavansa suosituksesta. – ”Työkaverini 20-vuoden takaa eli Karpalon keskuskeittiön Tero soitti syksyllä -19 ja kertoi mahdollisuudesta. Otin yhteyttä Päiväkumpuun ja homma oli sillä selvä! Olin yli 20v tarjonnut leipää ja sirkushuveja, nyt oli tavallaan pay back -time: aika tehdä jotain oikeasti hyvää.”
Keittiö Karpalo tuottaa Päiväkummun asukkaiden ateriapalvelut. Työssään keittiöpäällikkönä Jukis kokee tärkeimmäksi tehtäväkseen pitää huolta tiimistään, Keittiö Karpalon henkilökunnasta. Aterioiden suunnittelun ja valmistuksen lisäksi kehitetään ruokia yhdessä asukkaiden toiveiden mukaisesti. Työ sisältää tehtäviä keittiössä ja keittiön ulkopuolella. Rakennustaustastakin on hyötyä, sillä Jukis sijaistaa tarvittaessa myös Päiväkummun kiinteistövastaava Tom Åbergia.
Keittiöpäällikön tyypillinen työpäivä alkaa usein tukkureissulla. Keittiöllä katsotaan tiimin kanssa päivän ja viikon kulkua, ja ennakoidaan tulevaa. – ”Työpäiväni sisältää esimerkiksi laskujen käsittelyä, sähköpostiin vastaamista, salaattien soseutusta ja uusien makujen etsimistä vaikkapa vihersmuutieihin.” Jukis kertoo. Tukipalvelujohtaja Karri Nieminen on Jukiksen ja tiimin tukena pohtimassa ateriapalveluita koskevia päätöksiä ja ratkaisuja.
Esimiehenä Jukis haluaa jakaa tiimilleen ensisijaisesti positiivisuutta. Kysyttäessä tärkeintä oivallusta työssään hän hihkaisee miettimättä - ”Hyvä tekee hyvää ja ilo tuo iloa! Miksi emme samalla vaivalla tekisi asioita hyvin. ” Näin hän myös aidosti kokee asian olevan. – ”Meillä on asiat todella hyvin, meillä on tiivis pieni nippu erilaisia osaajia. Jaamme tietoa ja opetamme toisiamme. Pienillä asioilla on lopuksi iso merkitys. Työn merkityksellisyys tulee hyvin konkreettisesti ilmi asukkailta saadussa palautteessa, joka ohjaa koko toimintaamme.”
Päiväkumpua työnantajana Jukis ylistää vuolaasti. – ” Parasta on, että teemme oikeasti hyvää ja arvokasta duunia. Omistajaosasto on loistava. Perheyritys näkyy ja tuntuu arjessa.”
Kysyttäessä mikä motivoi huonoina päivinä Jukis vastaa: - ”Ei ole huonoja päiviä, on vaan erilaisia ja niihin sitten erilaisia ratkaisuja. En luovuta, se ei ole edes vaihtoehto.”